Pentru ce este util țarcul pentru câini?
Țarcuri pentru câini , celor care iubesc animalele? E o glumă?
În ultimile decenii în țara noastră a evoluat foarte mult creștera si ținerea patrupeziilor. Din fericire mulți trăiesc împreună cu câini, lucrează cu câini, practică sporturi canine. Foarte mulți oameni responsabili, crescători, medici veterinari si specialiști lucrează ca să avem câini mai sănătoși, și ca să ducem o viată mai civilizată si cât mai bucuroasă alături de cățeii noștri. Foarte mulți se ocupă cu dresaj, cu creștere, de dezvoltarea mentală, cu salvarea câinilor. Specialiștii se lucrează cu câini si din fericire și cu stăpânii lor. Munca anilor trecuți a adus multe succese , dar când ne relaxăm după o învingere, observăm că avem multe sarcini de făcut.
Știm bine că câinii au nevoie de foarte multă iubire, și au o dorință de muncă de nesecat. Ei invață foarte mult de la noi, dar și noi evoluăm cu ei. Trebuie să învățăm să le ințelegem, si trebuie să dăm la o parte stereotipiile consacrate în legătura de a „ține un câine”, de „a avea un câine”. Prejudecățile trebuie învinse!
Fiecare dintre noi au în mediul lor persoane care nu au câine, pentru ei este un domeniu necunoscut ce înseamnă să trăiești cu un câine, poate că nu au avut câine niciodată, sau poate au o amintire negativă. Pentru ei câinele este cel care face probleme, strică, latră, face scandal, mușcă, el este diavolul, o bestie etc., sau doar timpul pierdut aiurea. Haideți să le învățăm pe ei că nu așa este, și n-au dreptate!
Cu siguranță printre prietenii noștri cu câini mai sunt și cei care nu înțeleg sau înțeleg altceva din terminologia canină ,nu cunosc anumite accesorii sau pur si simplu le încurcă denumirea lor (zgardă, lesă, zgardă de forță, zgardă ștrangulantă, zgardă eletctrică, zgardă antilătrat, botniță, baston, recompensă, recompensă verbală etc.) Hai să nu mai pomenim despre ei.
Să ne întoarcem la tema noastră principală, „țarc” sau „padoc” sau „boxă” la fel sunt cuvinte care au nevoie de explicații. Foarte mulți se gândesc din prima la o închisoare, un loc de pedeapsă, un loc de tortură pentru câine, dar această asociație este total greșită!
Vă atragem atenție cine folosește țarcul în acest scop să înceteze această activitate!
Pentru ce e bun si pentru ce folosim un țarc?
Foarte mulți dintre noi trăim cu câinele în casă, în apartament, așadar încercăm să sacrificam cât mai mult timp pentru ei (ca și pentru persoanele din apropiere, pentru membrii familiei) vrem să fie bine pentru ei, să petrecem cât mai mult timp împreună. Ar fi perfect dacă am avea posibilitate pentru așa ceva, dar nu toată lumea are timp suficient pentru câinele lui. Sunt câini care chiar au nevoie de multă mișcare, de multă activitate și doresc să domine, să patruleze pe un teritoriu mai mare decât apartamentul sau casa. Fiecare rasă este diferită. Unii stau aproape toată ziua in brațele stapânului, în pătuțul lor, și doar cu „forța” putem învinge să se joace, să alerge sau să facă vreun exercitu. Să știți că există si exemple extreme.
Cea mai mare parte din câini doresc mișcare, joacă, au dorință de lucru, și din ce in ce mai mult doresc din viață, si să participe mai mult în viața noastră. Pare surprinzător, dar aceste câini au nevoie de un țarc.
Cea mai bună viață au câinii care iubesc să cucerească mediul lor , singuri vor alege casa lor aflată pe teritoriul lor. Țarcul nu trebuie să fie o constrângere. Țarcul este excelent pentru câinii care au spațiul lor de viață , e o adevărată provocare să aibă șansă pentru propiul lor „apartament!
Ce „apartament” ar trebui pentru genul de câine? Să aibă propriu teren? Da, să aibă cât mai mare, cu un țarc lung, în care are loc să se miște. Dacă are teren, dar nu are „apartament”, atunci o să caute un loc, sau o să facă singur, o să sapă o gaură mare sub copac, sau într-un loc de unde vede tot teritoriul lui. O soluție mult mai eficientă, dacă ajutăm in construirea unui nou „apartament” care va fi destinat doar pentru el.
Să construim într-un loc ferit de vânt, de soare, un țarc care poate să fie a lui, si să-și păzească curtea lui. În țarc să fie totul ce înseamnă bun pentru el, apă proaspătă, sursă de hrană dintr-un castron igienic si masiv. Castronul să nu fie pe jos, să alunece, să calce în el din greșeală, să varsă mâncarea, apa, etc.
Cel mai bine dacă reușim să-i oferim țarcul într-un loc de unde poate să vadă tot terenul lui, toată curtea, și bineînțeles și casa stapânului când nu sunt ei împreună.
Cuvintele de cheie: Umbră, ferit de vânt, vedere excelentă, hrană, apă, siguranță și imperiul propriu.
Nici casa, nici țarcul să nu fie niciodată un instrument coercitiv.
Câinele să nu stea închis niciodată în țarc sau în casă pentru că a greșit cu ceva, sau așa îl pedepsiți, fiindcă din pedeapsă poate să urmeze răzbunare, și victima poate să fie ori casa, ori țarcul! Trebuie să observăm că cea mai mare victimă va fi cu certitudine câinele.
Vă rog insistent Să folosim țarcul pentru ce este inventat!